Vitamíny
Vitamíny sú látky dôležité
pre rast a správne fungovanie organizmu. Kedže sú to látky organického
pôvodu, čo znamená, že ľudský
organizmus ich nie je schopný vytvárať sám, musia byť prijímané
pravidelne potravou v primeraných
množstvách. Potreba jednotlivých vitamínov závisí hlavne od
veku, intenzity rastu a
metabolizmu a hmotnosti. Ideálny je ich príjem z
konzumovaných potravín,
ako je ovocie
a zelenina,
ale aj napr.
vajíčka, kvasnice, obilniny, ryby a mäso. V
prípade
nedostatočného príjmu potravou,
pri zvýšenom
metabolizme, pri chorobe,
je možnosťou
zabezpečenia ich primeraného množstva aj formou tzv. výživových doplnkov.
Vitamín
C – je dôležitý
pre správne fungovanie imunitného systému, pôsobí pri tvorbe a
udržaniu
väziva a podporných
tkanív (vrátane chrupiek a kostí), zvyšuje vstrebávanie železa a podporuje
trvorbu červených krviniek, znižuje únavu a
vyčerpanie. Potreba vitamínu C je zvýšená hlavne pri
infekčných ochoreniach, pri horúčke,
pri dlhotrvajúcich poruchách trávenia a nedostatku železa.
Niacín – nie je to vitamín v pravom zmysle
slova, lebo sa môže vytvárať aj v organizme človeka. Má
vplyv na energetickú
látkovú výmenu, znižuje únavu a
vyčerpanie. Jeho zvýšená spotreba je pri
infekčných ochoreniach, pri hnačkách
- resp. poruchách vstrebávania, pri poruchách pečeňových
funkcií.
Vitamín
E – najdôležitejší v tuku rozpustný antioxidant s ochranným
účinkom pre bunky organizmu,
optimalizuje a zlepšuje imunitnú odpoveď organizmu. Vitamín E má dôležitú úlohu pri
udržaní
stability bunkových membrán
(udržanie celistvosti buniek).
Zinok – je súčasťou veľkého množstva enzýmov dôležitých pre látkovú premenu a
ovplyvňuje tak
imunitný systém, je dôležitý
pre správny vývoj a funkcie buniek
nervového a pohlavného systému,
prispieva k udržaniu
zdravých kostí, vlasov a kože a k
zlepšenému hojeniu rán.
Kyselina
pantoténová – je súčasťou enzýmu, ktorý je potrebný
pri tvorbe cukrov, pri syntéze a
rozklade mastných
kyselín v tele,
pri syntéze hormónov.
Prispieva tak k zdravej duševnej
výkonnosti, znižuje
únavu a vyčerpanie.
Vitamín
A – patrí k vitamínom rozpustných v tukoch. Je potrebný na vytváranie farbív v
sietnici,
podporuje rast a je nevyhnutný na udržanie celistvosti epitelu a
slizníc. Prispieva tak k správnemu
fungovaniu imunitného systému, má vplyv na udržanie
zdravej pokožky a dobrého zraku.
Folát (kyselina listová) – zúčastňuje sa na tvorbe nukleových kyselín a bielkovín, potrebných pre
správnu tvorbu
krvi (bielych, červených krviniek
ako
aj krvných doštičiek). Prispieva tiež k
správnemu fungovaniu
imunitného systému.
Selén – stopový prvok, antioxidant s ochranným
účinkom pre bunky organizmu.
Je súčasťou
enzýmov, ktoré prispievajú k správnemu
fungovaniu imunitného systému, hrá kľúčovú úlohu ako
antioxidant a chráni
bunky pred ich poškodením.
Biotín – alebo vitamín H je potrebný pre
metabolizmus tukov a cukrov. Prispieva k správnej látkovej
premene dôležitej pre
tvorbu energie, prispieva k udržaniu zdravej pokožky.
Vitamín
D – patrí k vitamínom rozpustných v tukoch.
Je nevyhnutný pre správne vstrebávanie
vápnika v čreve a jeho
ukladaniu v kostnom tkanive, čo prispieva k udržaniu zdravých kostí a zubov.
Podieľa sa na správnom fungovaní imunitného systemu.
Vitamín
B 12 – zúčastňuje sa
na tvorbe nukleových kyselín, ktoré sú
nepostrádateľné pre správnu
tvorbu červených krviniek, prispieva k správnej
látkovej premene dôležitej pre tvorbu energie, k
správnemu fungovaniu imunitného systému. Jeho nedostatok vzniká pri poruchách
vstrebávania a
výživy alebo pri
nedostatočnom príjme (napr. pri prísnej vegetariánskej / vegánskej strave).
Vitamín
K – alebo skôr vitamíny
K sú z chemického hľadiska chinóny,
ktoré tvoria triádu. Vitamíny
K1 a K2 sú produkované črevnými baktériami, vitamín K3
sa vyskytuje v zelených častiach rastlín,
vo vaječnom žĺtku, v
jogurtoch a listovej zelenine. Neprítomnosť vitamínu K v pečeni spôsobuje
zníženie zrážanlivosti
krvi a zvyšuje krvácavosť – hemoragiu. Prejavom nedostatku vitamínu K môže
byť aj hnačka. V prípade podávania vitamínu K formou výživového doplnku je
potrebné dodržiavať
správne dávkovanie.