Vitamíny

 

Vitamíny sú  látky  dôležité pre rast a správne fungovanie organizmu. Kedže sú to látky organického

pôvodu,  čo  znamená,  že  ľudský organizmus ich nie je schopný vytvárať sám, musia byť prijímané

pravidelne  potravou  v  primeraných  množstvách.  Potreba  jednotlivých vitamínov závisí hlavne od

veku,  intenzity  rastu  a  metabolizmu  a hmotnosti. Ideálny je ich príjem z konzumovaných potravín,

ako   je  ovocie   a   zelenina,   ale  aj  napr.  vajíčka,   kvasnice,  obilniny,  ryby  a  mäso.  V  prípade

nedostatočného   príjmu   potravou,   pri   zvýšenom    metabolizme,   pri   chorobe,    je   možnosťou

zabezpečenia  ich  primeraného  množstva  aj  formou  tzv. výživových  doplnkov.

 

Vitamín C – je  dôležitý  pre  správne  fungovanie  imunitného systému, pôsobí pri tvorbe a udržaniu

väziva  a  podporných  tkanív  (vrátane chrupiek a kostí),  zvyšuje  vstrebávanie  železa a podporuje

trvorbu  červených  krviniek,  znižuje  únavu  a vyčerpanie. Potreba vitamínu C je zvýšená hlavne pri

infekčných  ochoreniach,  pri  horúčke,  pri  dlhotrvajúcich  poruchách  trávenia a nedostatku železa.

 

Niacín – nie je to vitamín v pravom zmysle slova, lebo sa môže vytvárať aj v organizme človeka. Má

vplyv  na  energetickú  látkovú  výmenu,  znižuje  únavu  a vyčerpanie. Jeho zvýšená spotreba je pri

infekčných  ochoreniach,  pri  hnačkách - resp.  poruchách  vstrebávania, pri poruchách pečeňových

funkcií. 

 

Vitamín E – najdôležitejší  v tuku rozpustný antioxidant s ochranným účinkom pre bunky organizmu,

optimalizuje  a  zlepšuje  imunitnú  odpoveď  organizmu.  Vitamín  E   dôležitú  úlohu  pri udržaní

stability bunkových membrán (udržanie celistvosti buniek).

 

Zinok – je  súčasťou  veľkého  množstva  enzýmov dôležitých pre látkovú premenu a ovplyvňuje tak

imunitný  systém,  je  dôležitý  pre správny vývoj a funkcie buniek nervového a pohlavného systému,

prispieva  k  udržaniu zdravých kostí,  vlasov  a  kože  a  k  zlepšenému hojeniu rán.

 

Kyselina pantoténová – je  súčasťou  enzýmu,  ktorý  je  potrebný  pri  tvorbe  cukrov, pri syntéze a

rozklade   mastných   kyselín  v  tele,  pri   syntéze  hormónov.   Prispieva   tak  k   zdravej  duševnej

výkonnosti, znižuje únavu a vyčerpanie.

 

Vitamín A – patrí  k vitamínom  rozpustných v  tukoch.  Je potrebný na  vytváranie  farbív  v sietnici,

podporuje  rast  a  je  nevyhnutný na udržanie celistvosti epitelu a slizníc. Prispieva tak k správnemu

fungovaniu  imunitného systému, má vplyv na udržanie zdravej pokožky a dobrého zraku.

 

Folát (kyselina listová) – zúčastňuje  sa  na  tvorbe  nukleových  kyselín  a bielkovín, potrebných pre

správnu   tvorbu   krvi  (bielych,  červených   krviniek  ako   aj  krvných doštičiek).   Prispieva   tiež  k

správnemu fungovaniu imunitného systému.

 

Selén – stopový   prvok,  antioxidant  s   ochranným  účinkom  pre  bunky  organizmu.  Je  súčasťou

enzýmov, ktoré  prispievajú  k  správnemu  fungovaniu  imunitného systému,  hrá kľúčovú úlohu ako

antioxidant a chráni bunky pred ich poškodením.

 

Biotín – alebo vitamín H je potrebný pre metabolizmus tukov a cukrov. Prispieva k správnej látkovej

premene dôležitej pre tvorbu energie, prispieva k udržaniu zdravej pokožky.

 

Vitamín D – patrí  k  vitamínom  rozpustných  v  tukoch.  Je  nevyhnutný  pre  správne  vstrebávanie

vápnika v čreve a jeho ukladaniu v kostnom tkanive, čo prispieva k udržaniu zdravých kostí a zubov.

Podieľa sa na  správnom fungovaní imunitného systemu.

Vitamín B 12 – zúčastňuje sa na tvorbe nukleových  kyselín,  ktoré  sú nepostrádateľné pre správnu

tvorbu  červených  krviniek,  prispieva  k  správnej  látkovej  premene  dôležitej pre tvorbu energie, k

správnemu  fungovaniu  imunitného  systému. Jeho nedostatok vzniká pri poruchách vstrebávania a

výživy alebo pri nedostatočnom príjme (napr. pri prísnej vegetariánskej / vegánskej strave).

 

Vitamín K – alebo  skôr  vitamíny K  sú z chemického hľadiska chinóny, ktoré tvoria triádu. Vitamíny

K1  a  K2  sú produkované črevnými baktériami, vitamín K3 sa vyskytuje v zelených častiach rastlín,

vo  vaječnom  žĺtku,  v  jogurtoch  a  listovej  zelenine. Neprítomnosť  vitamínu K v pečeni spôsobuje

zníženie zrážanlivosti krvi a zvyšuje krvácavosť – hemoragiu. Prejavom nedostatku vitamínu K môže

byť aj hnačka. V  prípade  podávania  vitamínu K formou výživového doplnku je potrebné dodržiavať

správne dávkovanie.